Arbeidsmarktcommunicatie voor Beginners: De Belangrijkste Aspecten Die Je Moet Weten

Arbeidsmarktcommunicatie
Een bedrijf kan onwijs tof zijn, tevreden collega’s hebben en goede verdiensten, maar als niemand het bedrijf weet te vinden zal het snel een tekort aan werknemers hebben.

Met arbeidsmarktcommunicatie zorg je ervoor dat talenten wél jouw organisatie kunnen vinden. De afgelopen jaren hebben meer dan ooit laten zien hoe belangrijk het is dit middel in te zetten om de drempel tot solliciteren te verlagen voor potentiële werknemers. Door middel van arbeidsmarktcommunicatie kun je als bedrijf heel gericht laten zien waarom juist jij een aantrekkelijke werkgever bent en waarom potentiële werknemers voor jouw bedrijf moeten kiezen.

Maar wat is arbeidsmarktcommunicatie nu precies? In deze blog vertellen wij jou de belangrijkste aspecten die je moet weten om succesvol te kunnen zijn in arbeidsmarktcommunicatie.

Wat is arbeidsmarktcommunicatie

Arbeidsmarktcommunicatie is de manier waarop bedrijven zichzelf op de arbeidsmarkt presenteren. Hierbij gaat het om het creëren van een sterk werkgeversmerk en het aantrekken en behouden van talentvolle medewerkers. Arbeidsmarktcommunicatie heeft als doel om de juiste doelgroep te bereiken en te overtuigen om voor jouw bedrijf te kiezen en te blijven kiezen. Dit kan je doen met verschillende online & offline tools, op de juiste kanalen. Zo kan je denken aan het inzetten van video advertising, tvc’s, bioscoopcommercials, abri’s, social media ‘werkenbij’ kanalen en social media advertising.

Doelgroep bepalen voor je arbeidsmarktcommunicatie

De doelgroep bepalen

Voordat je begint met arbeidsmarktcommunicatie, is het belangrijk om de doelgroep te bepalen. Wie wil je bereiken en wat zijn de wensen en behoeften van deze doelgroep? Door deze vragen te beantwoorden, kun je gerichter communiceren en de juiste boodschap overbrengen.

Om uit te vinden wie je doelgroep is, kan je een externe partij inschakelen, of binnen de organisatie de juiste afdeling inzetten en beginnen aan een intern en extern onderzoek. Hierbij kan je denken aan het:

  • Definiëren van de organisatiedoelen en -waarden, om zo te bepalen welk type werknemer hierbij aansluit.
  • Het analyseren van huidige medewerkers: wat zijn hun leeftijden, geslacht en vaardigheden.
  • Markt- en concurrentieonderzoek: dit biedt inzicht in trends, demografie en verwachtingen van potentiële werknemers.
  • Het identificeren van gewenste vaardigheden en kwalificaties: dit helpt bij het definiëren van de benodigde expertise.
  • Het creëren van werknemers persona’s: dit geeft een duidelijk beeld van de doelgroep.
  • Door in contact te treden met potentiële werknemers via verschillende kanalen, zoals carrière beurzen en sociale media, kan je verder inzicht krijgen in de voorkeuren en behoeften van de doelgroep.

Natuurlijk is je doelgroep niet een stilstaande entiteit, maar onderhevig aan verandering. Blijf dus je doelgroep herzien en updaten.

Sterk werkgeversmerk<br />

Het creëren van een sterk werkgeversmerk

Een sterk werkgeversmerk is onmisbaar voor succesvolle arbeidsmarktcommunicatie. Het gaat hierbij om de reputatie van jouw bedrijf als werkgever.

Arbeidsmarktcommunicatie is eigenlijk een verlengstuk van jouw interne bedrijfscultuur, dus als deze haaks staat op de echte bedrijfscultuur, kan je veel kritiek verwachten en zal de communicatie minder succesvol zijn.

Het is belangrijk om te laten zien wat je als werkgever echt te bieden hebt en waar je echt voor staat. Dit kan bijvoorbeeld door het delen van succesverhalen van medewerkers via LinkedIn posts, website artikelen of video ads en testimonials, door het laten zien van de bedrijfscultuur via office tours bijvoorbeeld en, niet te vergeten, natuurlijk door het bieden van goede arbeidsvoorwaarden.

meten van succes

Het meten van succes

Het meten van succes is belangrijk om te weten of jouw arbeidsmarktcommunicatie succesvol is. Dit kan bijvoorbeeld door het meten van het aantal sollicitaties en het aantal nieuwe medewerkers dat is aangetrokken.

Ook het meten van de kwaliteit van de sollicitanten en de mate van betrokkenheid van medewerkers kan helpen om de effectiviteit van arbeidsmarktcommunicatie na te gaan.

Het belang van seo voor arbeidsmarktcommunicatie

Het belang van SEO voor arbeidsmarktcommunicatie

SEO (zoekmachineoptimalisatie) is een belangrijk onderdeel van arbeidsmarktcommunicatie. Door jouw content te optimaliseren voor zoekmachines, kun je ervoor zorgen dat jouw bedrijf beter gevonden wordt in de zoekresultaten. Hierbij is het belangrijk om relevante zoekwoorden te gebruiken en te zorgen voor een goede technische opbouw van de website.

Quick tips arbeidsmarktcommunicatie

Quick tips voor succesvolle arbeidsmarktcommunicatie

 • Bepaal de doelgroep en stem de communicatie hierop af.
 • Creëer een sterk werkgeversmerk en laat zien waarom juist jouw bedrijf aantrekkelijk is als werkgever.
 • Gebruik de kanalen waarop jouw doelgroep actief is en deel relevante content.
 • Zorg voor een goede technische opbouw van de website en gebruik relevante zoekwoorden voor SEO.
 • Meet het succes van jouw arbeidsmarktcommunicatie en pas aan waar nodig.

Klaar om te beginnen met jouw arbeidsmarktcommunicatie?

Wij helpen je graag met het bepalen van de juiste strategie en het maken van de mooiste, leukste en meest opvallende video- en foto campagnes en werken bij kanalen.

Isabelle Jansen
Isabelle@employerbrandingproductie.nl
+31 6 11015378

×

 

Hai!

Heb je een vraag of zou je meer informatie willen ontvangen? Geef het dan via Whatsapp aan, dan zal ik zo snel mogelijk reageren.

× Heb je een vraag?